POLSKIE NIEOFICJALNE FORUM O ALESIS FUSION Strona Główna POLSKIE NIEOFICJALNE FORUM O ALESIS FUSION


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co wam sie najbardziej/najmniej podoba w Fusionie?
Autor Wiadomość
piotr 

Wiek: 37
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 18
Skąd: irlandia/polska
Wysłany: 2007-12-18, 11:00   Co wam sie najbardziej/najmniej podoba w Fusionie?

Na pewno sa juz tutaj na forum osoby, ktore maja Fusiona od dluzszego czasu i jakims doswiadczeniem z tym instrumentem dysponuja. Zapraszam, wiec do wyrazania swoich opini na jego temat, piszac co lubicie w Fusionie, a czego nie. Zaczne moze wiec ja, jako pierwszy:

Zalety:

- mi najbardziej podobaja sie wszelkiej masci brzmienia syntetyczne, pady, ale rowniez brzmienia typu piano, elektroniczne piano I podobne sa naprawde na wysokim poziomie,
- instrumenty perkusyjne sa rowniez b. fajne
- polifonia jest oooolbrzymia..
- dynamika - Fusion ma naprawde potezne brzmienie I to slychac!
- nie znam sie na edycji brzmien, ale jak cos mi potrzeba zmienic, np. zakres vibrato jest to dosc proste I latwo mozna w gaszczu opcji Fusiona to znalezc,
- b. dobry procesor efektow, zarowno inserty jak I efekty glowne
- dosc spore mozliwosci kontroli instrumentu w trybie "rzeczywistym" czyli live,
- dysk twardy (cichutki), a takze sampler (rowniez tryb twardodyskowy) I mozliwosc ladowania nowych brzmien/efektow, itp. Dzieki temu Fusion jest instrumentem (moim zdaniem) na dlugo,dlugo. Mysle, ze dzieki tej otwartosci sa naprawde olbrzymie mozliwosci I jesli nawet ktos nie znajdzie brzmien dla siebie to zawsze mozna dograc nowe,
- b. duzo biblioteka istniejacych juz brzmien (darmowe oraz komercyjne)
- to jest moze kwestia gustu, ale Fusion to naprawde ladny instrument, z b. dobrym podswietleniem (przyciski tez)
- duza liczba wejsc, wyjsc, itp.
- wyrazny, duzy wyswietlacz,

A teraz wady, te ktore mi osobiscie przeszkadzaja:
- oryginalne brzmienia instrumentow typu brass (dete, blaszane) czy orkiestrowe w ogole sa dosc slabe, aczkolwiek sa wyjatki I to calkiem niezle,
- pare bugow w instrumencie, te co ja znalazlem sa w sekwencerze, np. Gdy mamy dzwiek C-3 o dlugosci trwania np. 5 sekund, po nim nastepne zdarzenie na tej samej sciezce to rowniez C-3 o dlugosci trwania rowniez 5 sekund, to tego drugiego uslyszymy 1 sekunde (idzie jednak temu latwo zaradzic)
- gdy podczas odtwarzania w trybie song zmieniamy nr brzmienia na sciezce 4,5,6 albo dalszej - nastepuje czesto zmiana brzmienia na sciezce nr 1. Trzeba wracac do sciezki nr 1 I przywrocic oryginalne brzmienie,
- Fusion 8HD to prawie 25 kg wagi… dlaczego? Przeciez on ma klawiature tylko polwazona. Piano, ktore mialem przed nim Korg sp-250 z pelno wazona klawiatura I wbudowanymi glosnikami wazylo ok.20 kg, a piana Yamahy to nawet ponizej 15kg…
- czasami troche udziwniona obsluga, np. Sposob zmiany nazw brzmien/utworow…
- brakuje przyciskow 9,0… byloby latwiej!
- metronom nie pracuje w trybie ciaglym (rowniez gdy nie jest odtwarzany/nagrywany zaden utwor)
-standardowo 64mb. To dobre jest moze na zywo, ale gdy komponujemy to bez rozszerzenia nie jest zbyt przyjemnie…

To chyba wiekszosc, ale mimo tych wad (wiekszosc drobnych) jest to instrument, na ktorym mi sie tworzy naprawde przyjemnie.
 
     
lukasz 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 163
Skąd: Wszechświat
Wysłany: 2007-12-18, 15:41   Re: Co wam sie najbardziej/najmniej podoba w Fusionie?

piotr napisał/a:
- pare bugow w instrumencie, te co ja znalazlem sa w sekwencerze, np. Gdy mamy dzwiek C-3 o dlugosci trwania np. 5 sekund, po nim nastepne zdarzenie na tej samej sciezce to rowniez C-3 o dlugosci trwania rowniez 5 sekund, to tego drugiego uslyszymy 1 sekunde (idzie jednak temu latwo zaradzic)

Wow, nigdy z czymś takim się nie spotkałem.

piotr napisał/a:
- gdy podczas odtwarzania w trybie song zmieniamy nr brzmienia na sciezce 4,5,6 albo dalszej - nastepuje czesto zmiana brzmienia na sciezce nr 1. Trzeba wracac do sciezki nr 1 I przywrocic oryginalne brzmienie,

Nigdy mi się takie coś zdarzyło, może masz jakiś program change ustawiony, który odnosi się do innego brzmienia?

piotr napisał/a:
- Fusion 8HD to prawie 25 kg wagi… dlaczego? Przeciez on ma klawiature tylko polwazona. Piano, ktore mialem przed nim Korg sp-250 z pelno wazona klawiatura I wbudowanymi glosnikami wazylo ok.20 kg, a piana Yamahy to nawet ponizej 15kg…

Z tego co piszą na stronie Alesisa, to 6HD ma półważoną (61 note semi-weighted keyboard workstation), a 8HD ma ważoną (88 note fullyweighted keyboard workstation)

piotr napisał/a:
- metronom nie pracuje w trybie ciaglym (rowniez gdy nie jest odtwarzany/nagrywany zaden utwor)

To znaczy co Ci się dzieję, że nie pracuje w trybie ciągłym, czym to się objawia?
 
     
piotr 

Wiek: 37
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 18
Skąd: irlandia/polska
Wysłany: 2007-12-18, 16:32   

To sie dzieje pod systemem 1.24
- po pierwsze, dwa dzwieki po sobie (te c-3). zdarza mi sie to gdy zaladuje np. loop perkusyjny jest na np. klawiszu c-3. nastepnie wklej go na pozycje 001.000.000 ustaw dlugosc 003.479 i nastepnie w pozycji 005.000.000 dlugosc tez 003.479. i teraz ustaw petle (loop enable) w pozycji od 001.000.000 do 009.000.000. wtedy wcisnij play. czasami nie dziala to poprawnie (bez petli tez)
- wlaczam utwor w trybie song i np. poszukuje sobie na sciezce nr 5 odpowiedniego lead'a. po paru zmianach brzmienia, sciezka nr 1 gra brzmieniem ze sciezki 5. to jest fakt.
- Alesis 8HD ma klawiature polwazona.i kropka. wiem, ze alesis gdzies tak pisal, ale to nieprawda. klawiatura jest polwazona i np. porownaniu z moim bylem pianem Korg sp-250 jest wyrazne "lzjesza"
- metronom mozesz ustawic na "off" lub rec/play ale nie na "on",czyli jesli nie jest w trybie odtwarzania czy tez nagrywania nie bedzie "stukal". to jest przydatne, gdy np. cwiczysz sobie technike gry.
 
     
lukasz 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 163
Skąd: Wszechświat
Wysłany: 2007-12-18, 18:57   

piotr napisał/a:
To sie dzieje pod systemem 1.24
- po pierwsze, dwa dzwieki po sobie (te c-3). zdarza mi sie to gdy zaladuje np. loop perkusyjny jest na np. klawiszu c-3. nastepnie wklej go na pozycje 001.000.000 ustaw dlugosc 003.479 i nastepnie w pozycji 005.000.000 dlugosc tez 003.479. i teraz ustaw petle (loop enable) w pozycji od 001.000.000 do 009.000.000. wtedy wcisnij play. czasami nie dziala to poprawnie (bez petli tez)

Mnie się coś podobnego zdarzyło, ale trochę inaczej. Przy nagrywaniu do Fusiona ścieżek sekwencera innego instrumentu, gdy zegar midi Fusiona był synchronizowany z tamtym sekwencerem, to po nagraniu takiego czegoś na Fusionie czasem nutki perkusji były za krótkie i nie chciały wybrzmiewać. Pomogło dodanie sustaina na tej ścieżce perkusji, lub wydłużenie nutek perkusji w tamtym sekwencerze (bo one były za krótkie), jednak podczas odważania z zewnętrznego było słychać okej, ale po nagraniu w Fusionie już nie. Wydłużenie nutek pomogło.

piotr napisał/a:
- wlaczam utwor w trybie song i np. poszukuje sobie na sciezce nr 5 odpowiedniego lead'a. po paru zmianach brzmienia, sciezka nr 1 gra brzmieniem ze sciezki 5. to jest fakt.

Naprawdę mnie to się nigdy nie przytrafiło, a powiedz mi, czy Ty na wszystkich ścieżkach masz ten sam pierwszy kanał midi (lub domyślny)? Może właśnie powodem jest to, że wszędzie masz ten sam kanał midi ustawiony? Ja staram się zawsze każdej ścieżce inny kanał midi dawać, dopiero jak mam powyżej 16 ścieżek, to się kanał powieli.
 
     
lukasz 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 163
Skąd: Wszechświat
Wysłany: 2007-12-19, 16:29   

A co do minusów tegoż instrumentu:
- w Fusionie brak nagrywania krokowego
- tylko 4 apregiatory (przydało by się przynajmniej 8)
- waga instrumentu (model 6HD taki malutki, a waży niecałe 15kg)
- minimalne różnice dynamiczne (w modelu 6HD) między czarnymi a białymi klawiszami
- używając kwantyzacji, bywa ona czasem destrukcyjna dla ścieżek
- brak UNDO z prawdziwego zdarzenia
- lepiej się nie nastawiać, że Fusion to odtwarzacz zwykłych GM plików midi (czasem trzeba "po czarować")
- nie za duża możliwość edycji ścieżek audio (ale można importować do wav i na komputerze sobie wyedytować)
- gdy mamy duża ilość nutek na ścieżce, to ładowanie podglądu w "event" trwa długo

A plusy to, takie jakie wymienił mój przed mówca, oraz:
- wszechstronność instrumentu
- ogromna polifonia
- bardzo ciekawe tworzenie brzmień analogowych (wirtualny analog)
- brzmienia pianin, instrumentów chromatycznych, fletów, saxy mi też się podobają, oraz oczywiście (czego jest najwięcej) ogromna ilość kosmicznych elektronicznych brzmień
- brzmienia organów są fajne, szczególnie efekty, możliwość kontroli w czasie rzeczywistym przesteru w organach, poziomu obrotu głośnika, itp.; niektóre brzmienia organ kościelnych mają fajną funkcję - używając przycisku S1 lub S2 załączamy dodatkowe piszczałki
- bardzo dużo wejść i wyjść
- sampler
- 8 ścieżkowy rejestrator audio - zawsze można coś "żywego" dograć do naszego utworu
- wejście na karty COMPACT FLASH
- wygląd (ale są osoby, którym się wygląd nie podoba)
- łatwość tworzenia nowych brzmień analogowych i innych
- duży wybór efektów send, oraz insertowych
- łatwa obsługa samplera i nagrywania sampli z wejścia przeznaczonego do samplera

Jak jeszcze mi jakieś plusy przyjdą na myśl, to dopiszę :-)
 
     
jjgarcia 


Wiek: 35
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 4
Skąd: Sędziszów Młp.
Wysłany: 2008-01-02, 21:57   

Tak sie cały czas zastanawiam skoro ten klawisz jest tak dobry dlaczego jest tak mało popularny mało sie go widuje na scenie ?? mimo tego że cena jest naprawde atrakcyjna nawet Polsce stawiając obok Motifa , Tritona czy Fantoma .

ps. duzo piszecie o brzmieniach macie jakies porównania do innych parapetów czy to są Wasze indywidulane odczucia ??
 
 
     
lukasz 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 163
Skąd: Wszechświat
Wysłany: 2008-01-02, 23:05   

Najlepiej to go usłyszeć i dotknąć na żywo. Ja gdy go około 1.5 roku temu kupowałem, to właśnie szukałem sklepu, żeby go dotknąć na żywo i się zakochałem.

pozdrawiam.
 
     
markko

Dołączył: 16 Wrz 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-09-16, 11:05   

Popieram , Fusion jest cudowny , ja też zakochałem się w nim od pierwszego dotknięcia .
 
     
lukasz 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 163
Skąd: Wszechświat
Wysłany: 2010-12-07, 20:04   

:-)
 
     
the_boss81

Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 5
Wysłany: 2012-01-18, 09:48   

Witam,

2 pytania do znawców:

1. Czy wejścia HDR mają ustawianą czułość?

2. Czy można całego songa (wszystkie ścieżki audio) z poziomu instrumentu wyeksportować do jednej ścieżki wave STEREO?
...bo że można do pojedynczych wave gdzieś wyczytałem... ale JEŚLI potem trzeba na kompie specjalnie to składać, to trochę lipa...

dzięki, pozdro, Krzyś :)
 
     
lukasz 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 163
Skąd: Wszechświat
Wysłany: 2012-10-30, 21:06   

Pokrętło czułości jest dla wejścia do samplera.

W przypadku wejść liniowych (tych 8), to można w instrumencie w ustawieniach wybrać:
-10dBv lub +4dBu.

Jest export wszystkiego naraz, ale to chyba exportuje jako osobne pliki, nie wiem, ponieważ zbytnio tego nie używam.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group